Siirry pääsisältöön

Tommi Kylä-Kaila

Koulutus: 

Diplomi-insinööri Tampereen Teknillisestä korkeakoulusta (nyk. Tampereen yliopisto)

Työkokemus ja osaaminen:

Halusitte Fonzitista kimppayrityksen, mikä se on?

Ajatus yrittäjyyden tukemisesta sen eri muodoissa ajoi meitä perustamaan Fonzitin. Kimppayrittäjyys on malli, jossa useampi konsultti omistaa yrityksen. Minulla ja Juhalla ei ole määräysvaltaa eli asioista, joissa vaaditaan osake-enemmistöä, emme päätä kahdestaan vaan niistä päättävät kaikki osakkaat yhdessä. Minun tehtäväni on ennen kaikkea myynti eli asiakkuuksien ja projektien löytäminen Fonzitille. Olen mukana myös rekrytoinneissa ja sillä tavalla myymässä Fonzitia työntekijöille.

Mikä yrittäjyydessä motivoi sinua?

Haluan tukea yrittäjyyttä ICT-alalla. Projekteja tehdään siten, että niihin ostetaan jonkun henkilön eikä yrityksen osaamista. Niille, jotka haluavat ja uskaltavat lähteä yrittäjiksi, tämä on luonut otollisen tilaisuuden. Yrittäjyys tarjoaa konsulteille mahdollisuuden merkittävästi parempiin ansioihin kuin palkansaajana työskentely. Lisäksi pääsee vaikuttamaan siihen, kuinka paljon töitä tekee. Tämä on muutos, johon haluan olla vaikuttamassa.

Mikä tuo sinulle onnistumisen kokemuksia?

Parasta on, kun kuulen asiakkaalta, että he ovat saaneet sellaisen tekijän, jota he ovat odottaneet ja myös tekijältä tulee palautetta, että hän viihtyy projektissa ja on motivoitunut tekemään työtään. Silloin koen, että työmme on onnistunut.

Mielestäsi tekoälyä voisi hyödyntää paljon nykyistä fiksummin, miten?

Tekoälyn hyödyntäminen on mielestäni vielä lapsenkengissä. Liikaa mietitään sitä, miten nykyisiä töitä ja tehtäviä voisi tehdä paremmin tekoälyllä. Kiinnostavampaa on miettiä, mitä sellaista, mitä tähän asti ei ole voitu tai uskallettu tehdä, pystyttäisiin tekemään tekoälyn avulla. Mitä uusia palveluita tai uutta liiketoimintaa voisi tekoälyn avulla luoda? Haluaisimme Fonzitilla toteuttaa tekoälyhankkeita, jotka toisivat asiakkaillemme kokonaan uutta kilpailuetua uusien liiketoimintojen tai palveluiden muodossa.

Onko jokin vuodenaika, jolloin elämä on sinusta hauskempaa?

Pidän kesästä, jolloin Suomen luonto on kauneimmillaan ja ihmiset iloisia ja avoimia. Koko Suomi on hereillä, kun päivät ovat pitkiä, on lämmintä ja vihreää. Ihmiset ovat enemmän elossa kuin pimeän ja kylmän aikaan. Kesä on senkin vuoksi kivaa aikaa, että golf ja muut harrastukset ovat mahdollisia.

Minkälainen kirja on viimeksi ollut yöpöydällä?

Luen parhaillani kirjaa Punakone, joka kertoo Neuvostoliiton legendaarisesta jääkiekkojoukkueesta ajalta, jolloin se oli ylivoimainen. Kirjassa kerrotaan, miten Neuvostoliitto lähti mukaan jääkiekkoon ja ylipäätään kansainväliseen urheiluun, koska urheilusta tehtiin poliittinen työkalu. Kun Venäjä on suljettu useista urheilukilpailuista Ukrainan sodan vuoksi, huomaan kirjaa luettuani aiempaa paremmin, miten Venäjä on yrittänyt urheilun kautta vaikuttaa. Myös Saudi-Arabia käyttää urheilulajeja kuten golfia omien intressiensä ajamiseen. Siellä on perustettu kilpasarja, johon maailman parhaita golfareita houkutellaan uskomattomilla rahasummilla. Tämänkin näen eri näkökulmasta luettuani, miten Neuvostoliitto otti urheilun työkalukseen.

Mistä aineksista sinun onnen päiväsi syntyy? 

Onnen päiväni on sellainen, jossa koen onnistumisia ja pääsen myötäelämään myös muiden onnistumisen ja ilon hetkiä sekä viettämään päivän ystävien ja läheisten seurassa.

Mitä laittaisit Fonzitin jukeboksista soimaan juuri nyt?

Kuuntelen kaikenlaista musiikkia klassisesta heviin, en fanita tiettyä bändiä tai musiikkia. Juuri nyt valintani olisi Vesterinen Yhtyeineen ja Kolme hyvää vinkkiä.