Siirry pääsisältöön

Olli Varis

Olli Varis – Henkilöesittely

Koulutus

Mediatekniikan insinööri Espoon-Vantaan teknillisestä oppilaitoksesta (nykyisin Metropolia Ammattikorkeakoulu).

Työkokemus ja osaaminen

Yli 20 vuoden kokemus ohjelmistokehityksestä mm. useissa startupeissa sekä myös konsulttina.

Mikä sai sinut lähtemään Fonzitin osakkaaksi?

Jarkko Vainio, työkaveri aikaisemmalta työpakailtani, otti yhteyttä ja kysyi, haluaisinko liittyä Fonzitin tiimiin. Minua kiinnosti päästä mukaan uuteen kasvavaan yritykseen, olihan minulla startup-maailmasta kokemusta. Siten minusta tuli yksi Fonzitin kahdeksasta perustajasta. Toiveeni on olla mukana kehittämässä Fonzitia ja että saamme merkityksellisiä ja mielenkiintoisia projekteja.

Sinulla on Fonzitilla monta roolia, avaatko vähän?

Olen fullstack- ja React-kehittäjä ja tällä hetkellä mukana julkishallinnon projektissa. Olen firman toiseksi paras biljardissa ja golfissa. Olen myös kova kehumaan Elixir-ohjelmointikieltä. 

Milloin koet, että työsi on merkityksellistä?

Projektit, joilla on yhteiskunnallista merkitystä, ovat minusta motivoivia.  Tällä hetkellä olen kehittämässä järjestelmiä, jotka sujuvoittavat kansalaisten asiointia ja säästävät veronmaksajien rahoja. Toiveeni on, että pääsen jatkossakin mukaan projekteihin jotka ovat sekä teknologisesti että sisällöllisesti mielenkiintoisia.

Miten tekoäly mielestäsi muuttaa koodarin työtä?

Viime aikoina on tapahtunut nopeaa kehitystä tekoälyavusteisessa ohjelmistokehityksessä. Esimerkiksi hiljattain julkaistu ChatGPT osaa monella eri ohjelmointikielellä antaa hyviä ratkaisuja ja on hyvä esimerkki, miten kehityksessä voi tulla nopeita pyrähdyksiä. Tällä hetkellä tekoälyä käytetään koodin kirjoittamisen apuna: se antaa ratkaisuehdotuksia ja löytää virheitä. Seuraavassa vaiheessa tekoäly osaa kirjoittaa laajempia kokonaisuuksia ja antaa valmiimpia ratkaisuja. Uskon, että muutaman vuoden päästä lähes kaikki koodarit käyttävät apuna tekoälyä ja että olemme suuren murroksen kynnyksellä siinä, miten ja kuinka paljon tekoälyä käytetään.

Kehitys on ollut silmiä avaavaa. Koodarin täytyy tuntea tekoälytyökalut ja opetella käyttämään niitä sekä tietää, miten tekoälyä voi koodauksessa hyödyntää. Työkalut kehittyvät koko ajan fiksummiksi ja tekevät “tylsän” manuaalisen työn koodarin puolesta. Koodin kirjoitustyön jäädessä tekoälyn vastuulle koodarille jää enemmän aikaa määrittelyiden tekemiseen ym. ylemmän tason työlle.

Minkälaisia oppeja sait startup-maailmasta? 

Olen ollut mukana ainakin neljässä startupissa, joista kaksi meni konkurssiin 🙂. Kaikista niistä opin paljon. Tärkein oppi oli, että tunnistaa tilanteet, joissa on oppinut jotain. Mottoni on, että lähtökohtaisesti et osaa tai tiedä mitään, mutta aina voit oppia. Olen myös huomannut, että monesti koodarit yrittävät tehdä liian monimutkaisia ratkaisuja yksinkertaisiin ongelmiin ja koodi saattaa olla muutaman kuukauden päästä jo tarpeetonta.

Haaveammattisi oli arkeologi, minkälaisia löytöjä teit?

Tykkäsin lapsena kaivella maasta esineitä ja miettiä, mihin tavaroita oli käytetty. Silloin ei ollut edes metallinpaljastimia. Pihapiirin lähettyviltä löytyi kaikenlaista kuten kivettyneitä hiilen palasia, vanhoja rautanauloja ja hevosenkenkiä.

Olet ahkera kirjaston käyttäjä, mitä olet viimeksi lukenut?

Luin koko Game of Thrones -kirjasarjan, siihen meni varmaan kaksi vuotta. Tykkäsin kovasti, vaikka välillä kirjoissa käydään jonkun suvun tarinaa läpi pitkästi ja henkilöhahmoja vilisee. Scifi ja  fantasia ovat  mielenkiintoinen genre, mutta tämän urakan jälkeen halusin jotain ihan muuta ja nappasin kirjastosta Obaman Luvattu maa.

Mikä tekee arjesta onnen päivän?

Päivän paras hetki on, kun työpäivä alkaa, avaan koneen kotona ja vieressä on kuppi kuumaa kahvia. Minulla on kaksi kouluikäistä lasta, ja kun saan heidät lähetettyä kouluun ja pääsen tekemään töitä, se on mukava hetki.

Jos pääset valitsemaan, Fonzitin jukeboksista voi tulla mitä vain?

Nuorempana musiikkimakuni oli rajoittuneempi, vanhemmalla iällä kuuntelen melkein mitä vain. Saatan kuunnella välillä progressiivista metallia ja välillä Rihannaa. Voisin laittaa soimaan vaikka Wilderadon Surefire biisin.