Siirry pääsisältöön

Niko Novitsky

Oppimisesta nauttiva Niko tekee järjestelmistä ihmisille parempia

Niko Novitsky

Koulutus

Työkokemus


Mikä saa sydämesi sykkimään työssäsi?

Minua motivoi uuden oppiminen. Tykkään ymmärtää ja ottaa selvää asioista, koska vasta sitten koen voivani lähteä niitä ratkomaan. Ymmärtäminen on myös tunteena hyvä. Nautin siitä kun pääsen työstämään asioita, jotka vaikuttavat ihmisten elämään joko suorasti tai epäsuorasti. Oli kyse sitten asioiden helpottamisesta, prosessien yksinkertaistamisesta tai ihan vain yleisesti ihmisten auttamisesta.

Tekoäly, uhka vai mahdollisuus?


Uskon, että tekoäly, tai ainakin nykyinen generatiivinen tekoäly, tulee vaikuttamaan ratkaisevasti useaan alaan. Moni pelkää sen korvaavan ihmiset töiden tekijöinä, mutta itse ajattelen tekoälyn toimivan paremmin työkaluna luovan prosessin ohessa. En itse halua lukea tekoälyn kirjoittamia tarinoita. Silti, 10, 20 vuoden päästä tekoäly on varmasti oleellinen osa useiden kirjailijoiden työkalupakkia.

Olit nuorempana kiinnostunut psykologiasta ja ihmisten käyttäytymisestä. Tekeekö se sinusta kummajaisen it-alalla?

Lapsuuden ja nuoruuden haaveammattini oli tosiaan psykiatri. Pidän edelleen ihmisten ongelmanratkontaa erittäin mielenkiintoisena, mutta IT-alalle tultuani ongelmanratkaisu on kääntynyt enemmän tekniseen suuntaan. Kiinnostuksesta on kuitenkin ollut hyötyä alalla. Usein koodatessa lähtökohtana on teknologia tai tekniikka, eikä niinkään välttämättä se, miten asiat vaikuttavat loppukäyttäjiin eli ihmisiin. Minulle saattaa koodatessa tulla ehkä vähän eri asioita mieleen – on hyvä miettiä, miten ihmiset käyttäisivät tai reagoisivat tekemäämme ohjelmistoon. 

Mikä on elämänohjeesi ja jälkipolville lentäväksi lauseeksi muodostuva mottosi?

Asioiden aloittaminen ei ole se vaikein asia, vaan eteneminen päivä toisensa jälkeen. On tärkeää ainakin yrittää liikkua eteenpäin ja jaksaa yrittää.

Mistä aineksista onnen päiväsi muodostuu?

Onni syntyy siitä, että voi vain olla oma itsensä ja saa tehdä juuri sitä, mitä siinä hetkessä haluaa tehdä. Onnen päiväni on siis aika rauhallinen ja rento päivä, jolloin ei ole kauheasti tärkeää tekemistä, ja voi vain rentoutua. Periaatteessa se voisi olla esimerkiksi tyypillinen Suomi-mökkiviikonloppu. Tosin se, mistä onni tulee, saattaa vaihdella tosi paljon ja usein, eikä onnen päivä välttämättä ole yksiselitteinen juttu.

Mitä laittaisit soimaan Fonzitin jukeboxista juuri nyt?

Onpa vaikea kysymys! Musiikkivalintani vaihtelee paljon sen mukaan, haenko rentoutumisfiilistä vai kaipaako enemmän voimaantumista tai aktivoivaa oloa. Rentoutumiseen valitsisin nyt Low Roarin Don’t be So Serious ja tekemiseen Mick Gordonin BFG Divisionin.