Siirry pääsisältöön

Mika Tapanainen

Koulutus:

Työkokemus ja osaaminen:

Olet ollut mukana Fonzitissa alusta asti, miten päädyit osakkaaksi?

Eräs työkaveri urani varrelta oli juuri perustamassa Fonzitia, kun olin häneen yhdeydessä aikomuksenani tarjota hänelle työtä. Olin monesti ajatellut, että haluaisin olla mukana jossakin yrityksessä sen perustamisesta lähtien, joten haistoin tilaisuuden ja sanoin suoraan, että olen kiinnostunut. Näin pääsin Fonzitiin mukaan heti alusta alkaen elokuussa 2021. Fonzitilla tehdään myös tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvia ratkaisuja, mikä tekee siitä hieman erilaisen toimiston. Tämä on minusta kiinnostavaa.

Mitä mielenkiintoista olet päässyt tekemään Fonzitilla?

Olin projektissa, jossa kehitetään taloushallinnon alan startup-yritykselle optimointialgoritmia. Se oli todella kiinnostavaa. Olen myös päässyt tekemään backend-ohjelmointia JavaScriptillä, jolla aiemmin olen tehnyt vain käyttöliittymiä. Lisäksi kollega on tutustuttanut minut Elixir-kieleen ja Phoenix-sovelluskehykseen. Nyt käynnissä olevan konfigurointiprojektin jäljiltä Linux-komennot tulevat suoraan selkärangasta.

Olet aina halunnut toimia ammatissa, jossa saat auttaa ihmisiä. Toteutuuko tämä työssäsi nyt?

Kyllä koen, että se mitä teen nyt, on ihmisten auttamista. Kun teen oman työni mahdollisimman hyvin, se auttaa asiakkaita. Koodia saatetaan ylläpitää jopa vuosikymmeniä. Koen merkitykselliseksi sen, jos olen pystynyt koodaamaan jotain niin hyvin, että sen ylläpitäminen on helppoa.

Minkälaisia ammatillisia tavoitteita sinulla on?

Tahdon olla monipuolinen osaaja, jotta pystyn tekemään projekteja laaja-alaisesti. Unelmapestini olisi olla koodaava scrum-master. Saatan opiskella uusia teknologioita myös vapaa-ajallani. Olen kiinnostunut käyttöliittymistä, haluan noudattaa UX-suunnittelijoiden ohjeita ja tehdä käyttäjäystävällisiä sivustoja. 

Olet kiinnostunut elämäkerroista, kenestä luit viimeksi?

Luen kaikenlaisten ihmisten elämäkertoja, yhtä lailla rikollisten kuin johtajien. Viimeksi luin Renny Harlinin elämäkerran.

Asut suunnistuskartan keskellä, mitä etua siitä on?

Teen suunnistusseurassa vapaaehtoistyötä ratamestarina eli suunnittelen radat ja vien rastit maastoon. Asun tosiaan yhden suunnistuskartan keskellä, joten sinne on helppo käydä tekemässä ratoja. Ratamestarin hommat vievät paljon aikaa. Maastokartat eivät välttämättä pidä paikkaansa, ja maasto pitää käydä tarkistamassa. Aloitin suunnistuksen 10 vuotta sitten, mutta en enää itse suunnista vaan tykkään ratamestarina järjestää tapahtumia muille innokkaille kävijöille.

Onnen päivänäsi saat olla yksin, yhdessä ja käydä suolla – kerro lisää?

Kyllä, onnen päiväni töissä on etätyöpäivä, jonka päätteeksi näen työkavereita. Nautin todella paljon itsenäisestä työskentelystä ja viestittelen mielelläni Slackissä. Päivän loppupuolella ratkeaa jokin ongelma, jota olemme selvittäneet päiväkausia. On perjantai, ja viikon päätteeksi tapaamme työkavereiden kanssa terassilla.

Vapaa-ajalla onnen päiväni on päämäärätöntä haahuilua metsässä kumisaappaat jalassa. Pidän erityisesti suoalueista. Muutaman tunnin samoilun jälkeen valmistan ruokaa vaimolle. Olen kiinnostunut varsinkin libanonilaisesta keittiöstä. Tykkään esim. paahtaa munakoisoja uunissa monta tuntia, minkä jälkeen otan niistä sisukset ja puristan veden pois. Se on ehdottomasti ajan ja vaivan arvoista.

Fonzitin jubeboksin soidessa ehkä jopa tartut mikkiin? 

Yleensä en pidä esiintymisestä, mutta saatan laulaa karaokessa. Silloin kappalevalintani on Kotiviini.