Juha Mäkelä
Juha rekrytoi IT-alan ammattilaisia
Juha Mäkelä
Koulutus
- DI Tampereen teknillisestä yliopistosta, materiaalitekniikka
- MBA, Aalto Executive Education
Työkokemus ja osaaminen
- IT-alan konsultti- ja palveluyrityksissä vuodesta 2000
- Tehtävät pääasiassa myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen parissa mm. toimitusjohtajan, kehitys-, myynti- ja maajohtajan rooleissa. Koodarin työtä lukuun ottamatta kaikki IT-yrityksen muut roolit käyty läpi.
Miten sinusta tuli Fonzitin perustaja?
Kiinnostuin Fonzitin kimppayrittäjyys -ajatuksesta sekä erilaisten työn tekemisen muotojen toteutuksesta. Oli helppo lähteä yhteistyöhön ja perustaa yritys pitkäaikaisen ystävän kanssa: Tommi on ystäväni kouluajoilta Laitilasta ja opiskelimme molemmat Tampereella.
Rekrytoit Fonzitille osakkaita, mitä tämän taustalla on?
Tehtäväni on ennen kaikkea innostaa uusia ammattilaisia mukaan Fonzitiin. Fonzitin toiminta käynnistyi keväällä 2021, ja yritys on alusta alkaen toiminut kannattavan kasvun polulla. Mahdollisuus omistajuuteen kasvuyrityksessä on puhutellut rekrykandidaatteja ja he arvostavat mahdollisuutta päästä mukaan yritystoimintaan. Myös tulevat asiantuntijat saavat osuuden Fonzitista. Omistajuuden tunne on yksi motivaation lähteistä.
Eikö perinteinen työsuhde enää riitä?
Työn tekeminen saa uusia, monipuolisia muotoja tällä ja tulevilla vuosikymmenillä. Sen yksi ilmentymä on erilaisten yrittäjyyden muotojen kasvu. Uskon, että tulevaisuudessa perinteinen työsuhde ei ole “de facto” työn tekemisen muoto vaan yksilön tarpeet vaihtelevat elämäntilanteen mukaan. Haluan auttaa ihmisiä tuomalla heille tietoa mitä työn tekemisen muotoja on olemassa ja miten se vaikuttaa lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin ansaintaan. Ihmisillä on yksilöllisiä tarpeita ja tilanteita ja niihin sopivat erilaiset ratkaisut.
Mikä on ollut kuumottavin tilanne urallasi?
Vuonna 2005, jolloin koodeja vielä poltettiin CD-ROM-levyille, asiakas pyysi saada meiltä lähdekoodin ns. escrow tallenteella. Olimme pieni firma, ja asiakas halusi varautua koska toimittamamme softa oli liiketoimintakriittistä. Tapasimme asiakkaan, ison yrityksen talousjohtajan kanssa Aleksanterinkadun Nordean pankkiholvissa, johon lähdekoodi eli CD-levy oli tarkoitus tallettaa. Pankkivirkailija avasi tallelokeron, ja minulla oli CD-kotelo laukussani. Ennen tallettamista kotelo piti sinetöidä. Avasin CD-kotelon, ja se oli tyhjä. Kauhukseni huomasin, että levy oli jäänyt toimistolle työkoneeni CD-asemaan. Ei auttanut muu kuin sopia uusi aika lähdekoodin talletukselle. Naamaa punotti.
Pistelet reipasta tahtia seniorikiekkoa – missä kaikkialla pelaat?
Harrastan seniorikiekkoilua ja käyn jääkiekkoporukan kanssa turnauksissa Suomessa ja ulkomailla. Hyvien tyyppien kanssa on aina mukava lähteä urheilemaan ja pitämään hauskaa. Tuuskin joukkueella pelaamme Stadi-liigaa, joka on Jääkiekkoliiton alainen senioreille tarkoitettu liiga. Lisäksi meillä on oma lätkäporukka, jonka kanssa käymme ulkomailla turnauksissa. Tykkään reissaamisesta, ja yleensä se liittyy jääkiekkoon tai golfiin. Tänä vuonna olen ollut maaliskuusta toukokuuhun Espanjassa etätöitä tehden ja padelia sekä golfia pelaten.
Onnen päiväänkin kuulunee urheilua?
Kyllä, onnen päiväni syntyy siitä, että saa kohtuullisen määrän fyysistä rasitusta sekä hyvää ruokaa ja juomaa hyvässä seurassa. Ei se paljoa muuta vaadi.
Mille osastolle menet Jukeboksin ääressä?
Se sävähdyttää, kun jostain tulee hyvä heavy-biisi ja se muistuttaa nuoruusvuosista. Olin KISSin keikalla Helsingissä vuonna 2017, myös mm. Iron Maiden ja Metallica sytyttävät. Biisivalintani on kuitenkin AC/DC:n Let There Be Rock.