Tekoälyllä voi myös rakenteellistaa dataa
Innostus generatiivisten kielimallien kanssa leikkimiseen valtasi maailman reilu vuosi sitten, kun ChatGPT julkaistiin. Sanon leikkimiseen, koska suuri osa käytöstä on ollut huumorilla höystettyä kokeilua.
Tehdessään valintoja ohjelmistoarkkitehtuureista yritykset ovat erittäin merkittävien päätösten äärellä. Valittuja kirjastoja käytetään jopa vuosikymmeniä. Etenkin front end -teknologioiden kehitys on nopeaa, joten niiden valintaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Keskustelimme muutaman fonzitlaisen kanssa unelma-stackista, Javan asemasta ja siitä, miten seurata ohjelmistoalan kehitystä.
Mikä on fonzitlaisten unelma-stack kehitykseen?
Keskustelussa unelmien teknologiapaletista selvästi eniten mainintoja sai React. Tulevissa projekteissa sitä haluttaisiin käyttää myös Remixin tai Next.js:n full stack -sovelluskehyksen kanssa. Myös Create React App -sovelluskehitin sai vahvan suosituksen. Eräs fonzitlainen oli iskenyt silmänsä kiinni Nuxt 3 -sovelluskehykseen, mutta sen käyttäminen tarkoittaisi hyppäämistä Vue 3 -sovelluskehyksen kelkkaan.
Back end -kehityksessä yhdellä oli hyviä kokemuksia Node.js-pohjaisesta NestJS-sovelluskehyksestä. Toinen taas piti sitä liian javamaisena. Fonzitin Java-taustaiset kehittäjät vannoivat yhä Javan nimeen, kuitenkin hieman ääni vapisten. Datan hakuun ja käsittelyyn harkittiin GraphQL:ää tai Prismaa. AI-gurumme puolestaan jyrähti: Python, Python, Python. Hänen mukaansa AI-kehityksessä keskustellaan ainoastaan siitä, mitkä Pythonin kirjastot valitaan. Scikit-learn, PyTorch ja TensorFlow mainittiin. R on kuulemma suosittu tietynlaisissa sovelluksissa mutta on häviämässä kilpailun.
Pilvipalveluteknologioista mainittiin Kubernetes ja OpenShift. Yksi halusi käyttää yksinkertaisempaa serverless-tekniikkaa kuten Google Cloud Runia. Data scientistien suosikki on AWS.Automaatiotestauksesta keskusteltaessa esiin nousivat Cypress ja TypeScript päästä päähän -testauksen työkaluina ja koodin yksikkötestauksen kehyksenä puolestaan Jest. Tietokannoista mainittiin ainoastaan PostgreSQL.
Eräs innokkaasti keskusteluun osallistunut fonzitlainen totesi lopuksi, että kaikkein mieluiten hän tekisi projektin kuitenkin Fly.io-alustalle Phoenix Frameworkilla.
Onko Java kuollut?
Javan kuolemasta puhuminen on kärjistys, mutta fonzitlaiset suhtautuvat hieman kriittisesti Javan valitsemiseen uusiin projekteihin. Etenkin Javascript- ja TypeScript-pohjaiset sovelluskehykset ovat monin paikoin syrjäyttäneet Javan. Eräs kehittäjä totesi ykskantaan, ettei ottaisi Javaa lainkaan uuteen projektiin. Yhdellä asiakkaalla oli linjattu, ettei Javaa suosita uusissa projekteissa, toisella Java taas oli suosituksissa vielä mukana.
Miten pysyä kärryillä IT-alan kehityksestä?
Fonzitlaiset seuraavat IT-maailman menoa monesta kanavasta: Twitter, LinkedIn, Facebook, Hacker News, Redditin Machine Learning, Bytes newsletter ja meetup-tilaisuudet nimettiin uuden tiedon lähteiksi. Keskustelussa todettiin myös, että kehitystä ei tarvitse olla aina herkeämättä seuraamassa eikä joka juttuun pidä hypätä mukaan. Olennaista on tehdä hyvät valinnat kirjastoista ja menetelmistä ja päivittää niitä aika ajoin. Moni fonzitlainen kertoo kuulevansa kiinnostavia uutisia myös työkavereilta. Tässä mielessä Fonzit on hyvä työpaikka, sillä teknologiakeskustelut ovat mehukkaita ja ajoittain myös kärkeviä.
Innostus generatiivisten kielimallien kanssa leikkimiseen valtasi maailman reilu vuosi sitten, kun ChatGPT julkaistiin. Sanon leikkimiseen, koska suuri osa käytöstä on ollut huumorilla höystettyä kokeilua.
Autonomiset koneet on Fonzitin käyttämässä jaottelussa yksi tekoälyn sovelluskohde. Autonomisia koneita ovat esim. autonomiset autot, teollisuusrobotit ja ihmisen kaltaiset robotit eli humanoidirobotit.
Ohjaamaton koneoppiminen poikkeamien havaitsemisessa Fonzit Oy on laajentanut liiketoimintaansa loma-asuntobisnekseen ja rakennuttanut kokonaisen vuokramökkikylän Etelä-Suomeen. Koska data ja tekoäly liiketoiminnassa on Fonzitin ydinosaamista,